sobota, 7 lutego 2009
Czekoladowa tarta kajmakowa z bitą śmietaną i bananami
Deser bez pieczenia, coś w sam raz dla miłośników karmelu i czekolady. Bardzo dobry, idealny na wykwintny weekendowy obiad. Przepis Asi.
Czekoladowa tarta kajmakowa z bitą śmietaną i bananami
Składniki:
Spód:
• 1 opakowanie herbatników Digestive (225 g)
• 70 g masła, roztopionego
• 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonej [użyłam Goplany, "Gorzkiej"]
Masa kajmakowa z czekoladą:
• 2 tabliczki ciemnej czekolady (200 g)[ użyłam Goplany, "Gorzkiej"]
• 1 puszka ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego
• garść orzechów włoskich
Bita śmietana z bananami:
• 4 banany
• sok z 1 cytryny
• 300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki [30 albo 36% tłuszczu]
• 2 - 3 łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
Najpierw trzeba przygotować masę kajmakową. Gotujemy mleko skondensowane w zamkniętej puszce przez ok. 3 godziny. Puszka przez cały czas musi być przykryta wodą, by nie wybuchła. Ja zawsze gotuję puszkę w 5 litrowym garnku wypełnionym aż po brzegi wodą.
Masę kajmakową ostudzić [najczęściej pozwalam jej wystygnąć w garnku, w którym się gotowała]. Najlepiej przygotować to dzień wcześniej.
Spód: Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć (np. tłuczkiem). Można je rozdrobnić w malakserze. Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno i boki formy - tortownicy [20-24 cm] wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki na około pół godziny. Spód po schłodzeniu stężeje.
Masa kajmakowa z czekoladą: Roztopić czekoladę i wymieszać z ugotowanym mlekiem skondensowanym [masą kajmakową]. Masę wyłożyć na spód z herbatników, posypać orzechami włoskimi i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Bita śmietana z bananami: Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać z połową ilości bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi bananami i posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser. Przechowywać w lodówce.
UWAGA: śmietanka do ubijania musi być bardzo zimna. Oznacza to, że musi być nieprzerwanie w lodówce przez co najmniej 12h - i to na najniższej półce.
***
Inna, nieco zmodyfikowana wersja spodu.
Robiłam tę tartę ponownie. Dokonałam jednej modyfikacji: tym razem na spód użyłam ciastek digestive w czekoladzie, dodając 3 łyżki roztopionej gorzkiej czekolady (i oczywiście masło).
Wszystko bardzo dobrze współgrało i w takim zestawie.
Ależ smakowicie wygląda! Mniam! :))
OdpowiedzUsuńMmm zjadłabym choć kawałeczek. :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
jadlam w tym tygodniu, pychota:)!
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWyszło mega słodkie jak dla mnie jednak jak ktoś lubi takie sprawy to polecam :)
OdpowiedzUsuńsą tacy, którzy lubią :) ale faktycznie karmel jest bardzo słodki
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że jednak znaleźli się amatorzy na Twoje ciasto