piątek, 19 grudnia 2008

Zupa z kurczaka i kukurydzy


Bardzo dobra, gęsta, sycąca zupa. W smaku nieco słodka od kukurydzy. Źródło: Fotoforum Gazety.

Składniki:

1, 2 l wywaru (najlepiej rosołu)
mięso kurczaka z wywaru
duży por
dymka - użyłam 4 szt.
duża puszka kukurydzy (użyłam Bonduelle, masa odcieku ok. 280g)
masło (ok. 20g)
2 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
sól, pieprz, szczypta cayenne

[przyda się mikser-blender]

Wykonanie:

Najpierw gotujemy wywar. Zwykle daję całą paczkę świeżej włoszczyzny, 1 cebulę ze skórką podpaloną na ogniu, kości schabowe z odrobiną mięsa, do tej zupy dodałam też nogę z kurczaka. U mnie wywar na zupy zawsze gotuje się około 3 godzin.

W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojonego pora (nie ma znaczenia jak, bo i tak zmiksujemy na końcu), kilka posiekanych dymek (w zasadzie ich białych części, zieloną zostawiamy na później), dorzucamy pokrojone mięso kurczaka (u mnie z nogi), dusimy do momentu, aż por zmięknie. Wlewamy wywar, dodajemy kukurydzę, zachowując nieco na później, gotujemy kilka minut, miksujemy do uzyskania gładkiej masy, dodajemy śmietanę.

Przyprawiamy, serwujemy z resztą kukurydzy i pokrojonym szczypiorkiem.

2 komentarze:

  1. robiłam w weekend, to jest naprawdę pyszne

    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czuje jej smak...mniam...jutro robię dla gości ;))

    OdpowiedzUsuń