piątek, 23 maja 2008
Konfitura z jagód
Konfitury nie były bardziej proste... Przygotowałam je późnym latem zeszłego roku, ze świeżych jagód. Nie za słodkie, czysta rozkosz - gdy podajemy je na świeżym, chrupiącym chlebie z masłem.
Konfitura z jagód
Składniki:
jagody
cukier żelujący
Na jeden kilogram owoców używamy 0,5 kg cukru żelującego 2:1 Diamant.
Jagody umyć, usunąć listki i odważyć 1kg. Owoce wymieszać z 0,5 cukru żelującego 2:1 i pozostawić na 3-4 godziny, aby umożliwić wniknięcie pektyn. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty, nie przerywając mieszania. Gorącymi konfiturami napełnić słoiki i zamknąć nakrętką typu twist-off.
Nie trzeba pasteryzować.
[Przepis pochodzi od producenta cukru Diamant.]
0 komentarze
Prześlij komentarz