sobota, 31 maja 2008

Deser z rabarbaru - na drugie śniadanie


Przepis dał mi mój nauczyciel z angielskiego i korzystając z trwającego wciąż sezonu na rabarbar, niezwłocznie postanowiłam go wykorzystać. Gotowałam go rano, szykując się do pracy i spałaszowałam na drugie śniadanie.


Deser z rabarbaru - na drugie śniadanie


Porcja dla dwóch osób


Składniki:

4-5 gałązek rabarbaru

2 małe kubeczki jogurtu naturalnego

około 2-3 płaskich łyżek cukru


Wykonanie:


Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na małe kawałki - mniej więcej centymetrowe, nawet mniejsze. Rabarbaru nie trzeba obierać przed krojeniem. Wrzuciłam pokrojone kawałeczki do garnka i zalałam je małą ilością wody - tylko taka, która ledwo przykrywała rabarbar. Dodałam cukier - na oko - mniej więcej dwie płaskie łyżki. Gotowałam na wolnym ogniu kilkanaście minut aż do całkowitej miękkości.


Drewnianą łyżką roztarłam rabarbar - podczas gotowania ogromna część wody wyparowała, a on sam stał się bardzo miękki.


Po ostygnięciu (i schłodzeniu w lodówce) można jeść łyżeczką na drugie śniadanie, a najlepiej złagodzić wyraźny smak deseru przez połączenie z jogurtem naturalnym. Sycące i smaczne.



2 komentarze:

  1. Dziękuję serdecznie za ten deser, uwielbiam rabarbar :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń