Przepis na klasyczny sos kurkowy to podmażone na maśle grzyby z cebulą, zalane następnie rosołem lub jakimś wywarem np. warzywnym, zagęszczone kwaśną śmietaną, ewentualnie z dodatkiem mąki. Rosół można też zastąpić mlekiem, wtedy sos będzie jeszcze bardziej kremowy. Jako śmietany można użyć 18%, 22% czy kremówki (30 lub 36% tłuszczu) albo dwóch-trzech łyżek serka mascarpone, który nada sosowi aksamitności. Każda wersja jest pyszna i nieco inna.
Eksperymentatorom polecam dodatek brandy, która paruje, pozostawiając interesujący, wyrazisty, skondensowany smak, idealnie współgrający z kremowością sosu.
Polecam wielbicielom tradycyjnej kuchni polskiej, nie tylko od święta.
Wartość energetyczna całości (przy użyciu 180 g śmietany o zawartości 22% tłuszczu) ma 1045 kcal, z brandy, 1155 kcal
Kremowy, klasyczny sos kurkowy (kurki w śmietanie), opcjonalnie z brandy
Składniki:
- 450 g kurek
- 1 cebula (130 g)
- 20 g masła
- 2 łyżki oleju (20 g)
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- opcjonalnie: 2 łyżki brandy
- 1 szklanka mleka 2 % (można zastąpić rosołem/bulionem)
- małe opakowanie (150-180 g) gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości 18 lub 22 % tłuszczu
- do posypania (opcjonalnie): natka pietruszki
Kurki dokładnie oczyścić nożykiem i przepłukać w wodzie, osuszyć na ręczniku papierowym. Można też skorzystać ze sposobu podanego na dole notki.
Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Na szerokiej patelni rozpuścić masło razem z olejem, wsypać posiekaną cebulę. Na umiarkowanym ogniu smażyć, aż się zeszkli, raczej nie rumienić. Dodać posiekane grzyby (sos na zdjęciu ma grzyby w połowie w całości, a w połowie zmiksowane w robocie kuchennym), posolić, popieprzyć i dusić do miękkości, 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać brandy (opcjonalnie), wymieszać z grzybami, pozwolić by w całości odparowała.
Dodać mleko i śmietanę, zagotować. Chwilę pogotować, do zgęstnienia.
Z podanych składników wychodzi porcja sosu jak na zdjęciu.
Zamienniki:
- mleko można zastąpić rosołem
- zamiast śmietany, można dać 2-3 łyżki serka mascarpone
- można dodać płynną słodką śmietankę, ale wówczas może być potrzebne zagęszczenie mąką
- w wersji mniej odświętnej i bardziej fit, można dać mniej śmietany, sos także będzie smaczny
- kurki mogą być mrożone
- kurki można zastąpić innymi grzybami leśnymi
Z czym podawać sos kurkowy?
Moim zdaniem z naszą rodzimą, zdrową kaszą gryczaną, także z jakąkolwiek sztuką mięsa: mogą to być polędwiczki wieprzowe (link do przepisu), policzki wołowe, bitki wołowe, nawet pierś kurczaka w takim kremowym sosie się odnajdzie.
Jak myć kurki?
Najważniejsze i „najtrudniejsze” jest mycie kurek, tak abyśmy jedząc nie czuli chrzęszczącego w zębach piasku. Oczywiście można kurki dokładnie oczyścić nożykiem, a następnie tylko opłukać, ale zajmuje to sporo czasu.
Podaję sprawdzony sposób, który znalazłam na blogu lepszysmak.
Kurki (również inne grzyby) wrzucić do dużej miski i posypać solą. Zalać GOTUJĄCĄ wodą, tak, aby grzyby swobodnie pływały.
Grzyby trzymać we wrzątku przez około 5-10 minut. Kilkukrotnie mieszać! W tym czasie nasze grzybki lekko się kurczą, a piasek opada na dno miski.
Na koniec ŁYŻKĄ CEDZAKOWĄ lub SITKIEM zebrać pływające po powierzchni grzyby. Cały piasek leży na dnie :)
Jeśli grzyby były bardzo brudne, operację można powtórzyć.
Bomba kaloryczna, ale smaczna :)
OdpowiedzUsuń