sobota, 13 listopada 2010

Placki z cukinii i szpinaku


To są pyszne placki ze świeżą miętą, która idealnie współgra w fetą. Bardzo mi smakowały, zwłaszcza z sosem jogurtowym z dodatkiem świeżej szałwii. Mogą być samodzielnym daniem kolacyjnym albo stanowić dodatek do mięsa. Kolejne danie obalające mit, że smacznie równa się tłusto i wysokokalorycznie. Inspirowałam się przepisem z programu "Rewolucja na talerzu", który uwielbiam oglądać. Kilka ważnych uwag do przepisu: podana ilość warzyw z trudem jest związana przez jajka i orzechy [a i tak zwiększyłam ich ilość w stosunku do oryginału], dlatego placki trzeba niezwykle delikatnie przewracać na patelni. Na początku dodałam tylko 6 łyżek mąki z orzechów, ale po pierwszym smażeniu dosypałam kolejne dwie, bo placki bardzo się rozpadały - i to mimo że wcześniej dokładnie odsączyłam startą cukinię z wody. 1 łyżka oleju do smażenia może wydać się nierealna, ale przy użyciu sprayu do oleju, jest to możliwe. Przy smażeniu na teflonowej patelni na tak małej ilości tłuszczu, placki rumienią się na brązowo. I ostatnia rzecz - smażenie tych placków zajmuje sporo czasu dlatego większość, zamiast smażyć, włożyłam do piekarnika - dzięki tej opcji danie nie tylko można przygotować w pół godziny [plus ok. pół godziny czekania aż cukinia puści sok], ale i uniknąć ryzyka rozpadania się placków.

Placki z cukinii i szpinaku

Składniki:
  • 950 g cukinii [jak najmniejsze, u mnie to było 5 małych- wielkości ogórka gruntowego]
  • 300 g świeżego szpinaku [200g po odcięciu łodyg]
  • 135 g sera typu feta
  • 2 spore ząbki czosnku
  • mała garść listków świeżej mięty
  • 2 duże jajka
  • 8 łyżek mąki z orzechów [tzn. orzechów zmielonych na proszek, oczywiście łyżki są płaskie]
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia - 1 łyżka

Sos:
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • kilka listków świeżej szałwii [albo innych świeżych ziół]
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puszczą sok. Szpinak drobno posiekać, fetę drobno pokruszyć. Czosnek i liście mięty przesiekać. Cukinię bardzo dobrze odcisnąć [odciskałam w dłoniach, na raty], inaczej placki będą się rozpadały.

Wszystkie składniki połączyć, dodać jajka, mąkę z orzechów, przyprawić pieprzem. Formować małe kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem rzepakowym. Ostrożnie przekładać placuszki na patelni, tak żeby zachować ich okrągły kształt.

Inna opcja: rozgrzać piekarnik do 200o C [u mnie program: grill], nieprzywierającą blachę [albo inną, wyłożoną papierem do pieczenia] natłuścić pędzelkiem, nałożyć niewielkie placki. Piec ok. 15 minut.

Przygotować sos. Szałwię posiekać, połączyć z jogurtem, można doprawić pieprzem i solą.





8 komentarzy:

  1. takie placki są super, wszystko można w nie wmieszać i będą dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, dziękuję za przepis na ciasto! Nigdy nie dodawalam jajka i robiłam z wrzątkiem ale wlewałam go od razu, proporcje były inne i nie było masła.

    Z chęcią wypróbuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bello, daj znać jeśli zrobisz - wraz z uwagami/recenzją. Jeśli nie planujesz wydawać obiadu dla całej rodziny, zrób może z połowy porcji :)

    Paulo - można, sęk w tym by nie wmieszać za dużo kalorycznych rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy pomysł...może wykorzystam...szpinak i cukinia...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z pewnością bardzo by mi zasmakowały. Szpinak i cukinie bardzo lubię. I jeszcze ta feta z miętą - to musi być ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Te placuszki to coś dla mnie, bo lubię zarówno cukinię, jak i szpinak, a w połączeniu z fetą są na pewno pyszne i ładnie wyglądają. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. jadłam takie osobno. ale nigdy nie wpadłam by połączyc oba warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie placuszki warzywne. Przepis zapisuję i wkrótce zrobię.

    OdpowiedzUsuń