Kruche ciasto ze słodką, pyszną masą. Wierzch jest wspaniały. Najlepiej upiec to ciasto gdy spodziewamy się gości, inaczej może się okazać, że zjecie wszystko sami :) Wymaga ono niewiele pracy i nie może się nie udać. Z bloga Lo.
Ciasto z mlekiem skondensowanym, orzechami i płatkami migdałowymi
Składniki:
[na blachę o wymiarach 20x30 cm]
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka (220 g) miękkiego masła
- szczypta soli
masa:
- 400 g słodzonego mleka skondensowanego
- 1 duże jajko lekko rozbełtane
- 100 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej lub rdzeń z 1/2 wanilii
- 1 szklanka grubo posiekanych orzechów laskowych
Wykonanie:
Zmiksować razem mąkę, cukier, masło i sól [zagnieść kruche]. Ciasto wyłożyć do formy z papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180o C na 10 - 15 minut i podpiec na złoto. W tym czasie wymieszać w misce wszystkie składniki na masę. Wylać na podpieczone ciasto i piec 25 minut do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzone w lodówce. Kroić na niewielkie porcje.
mmm... smakowite to ciacho:) i mam na niego chetke:)
OdpowiedzUsuńJak wymaga mało pracy i nie może się nie udać, w dodatku jest z migdałami to ja biorę.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ciasto!
OdpowiedzUsuńO rany, ta masa z mlekiem skondensowanym i orzechami musi być rewelacyjna! Wierzę, że goście mogą nie doczekać kawałka ;) Pozdrawiam jesiennie!
OdpowiedzUsuńNino,
OdpowiedzUsuńale mi miło, że zrobiłaś i, że smakowało. To ciasto jest w mojej kuchni obecne od nastu lat, a cały czas jest uwielbiane. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu. Lo
Lo, tak, smakowało licząc ze mną siedmiu osobom :) [czyli wszystkim poczęstowanym]; poproszono mnie o przepis :)
OdpowiedzUsuńKomarko - nie mogą się doczekać by wziąć dokładkę, bo ciasto samo w sobie wygląda niepozornie [trochę jak wytrawna tarta]; sama zjadłam tylko jeden kawałek :)
mikimamo - o tak!
noblevo - bierz śmiało i rób
ago - :)
o tak, ten wierzch jest cudny.
OdpowiedzUsuńnie da się mu oprzec!
OdpowiedzUsuńta masa zapowiada się świetnie!
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńciasto pięknie się zapowiada, mam tylko kilka pytań, czy do ciasta nie używa się jaj/żółtek? czy masa nie powstaje zbyt płynna i rozlewa się na boki albo wsiąka w ciasto? Czy masa z tym mlekiem słodzonym nie jest za słodka? i jeszcze jedno, chodzi o mleko a nie masę krówkową dla pewności? :)
pozdrawiam
Witam
Usuńdo ciasta używa się jednego jajka - jak w liście składników.
Masa jest raczej płynna i w sporej części wsiąka w ciasto, ale tak właśnie ma być
Ciasto należy do tych słodkich, ale nie przesłodzonych.
Tak, chodzi o słodzone mleko skondensowane, a nie masę krówkową. Właśnie dzięki temu spora część płynu wsiąka w ciasto.
Mam nadzieję, że pomogłam chociaż w części
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź, jak zrobię ciasto, podzielę się wrażeniami :)
OdpowiedzUsuńHej Ninka :)
OdpowiedzUsuńPamiętasz mnie jeszcze?
Placuch zrobiony oczywiście w prodiżu.. Spód jakieś 30-35 minut góra około 20-25 wyszedł genialny :) Pozdrawiam
Hej, oczywiście, że pamiętam! Takich czytelników się nie zapomina. Zaraz dodam do zakładki "w prodiżu" :) Pozdrawiam
UsuńTo jajko ma być do masy czy do ciasta? Bo w liście składników jest w masie a w jednym z komentarzy w cieście.
OdpowiedzUsuńJajko dodajemy do masy jak najbardziej. Jak w przepisie. Nina
Usuń